Gambaran Asupan Energi, Zat Gizi Makro Dan Status Gizi Remaja di SMP N 14 Kota Bengkulu Tahun 2022

Meta Irwanda, Desri Suryani, Arie Krisnasary, Yandrizal Yandrizal

Abstract


Background: The nutritional status of adolescents has a very big influence in realizing quality human resources in the future. Nutritional status is the state of the body which is an illustration of what is eaten daily. Objective: This study was to determine the description of energy intake, macronutrients and nutritional status of adolescents in SMP N 14 Bengkulu City. Methods: This is a descriptive study conducted in May 2022 with a sample of 69 people, the sampling technique used is the simple random sampling method. Nutrient intake using food recall 3 x 24 hours and then the data is processed by the nutrisurvey program, data analysis is univariate. Results: The study showed that the nutritional status of adolescents was not malnourished, undernourished 6 people (8.7%), good nutrition 50 people (72.5%), over nutrition 9 people (13%) and obesity 4 people (5.8 %). The energy intake of adolescents in the mild deficit category was 21 people (30.43%), the most protein was in the normal category, 31 people (44.93%), the most fat was in the more category, 32 people (46.4%) and the most carbohydrates were in the heavy deficit category, 61 people. (88.41%).


Keywords


Energy Intake; Macro Nutrients; Nutritional Status of Adolescents

Full Text:

PDF

References


Alwina, H. I. (2019). Gambaran Asupan Makan Remaja Hamil Trimester Iii Di Wilayah Kerja Puskesmas Mondokan Kabupaten Sragen. Jurnal Kesehatan Masyarakat (Undip), 7(1), 297-303 https://doi.org/10.14710/jkm.v7i1.22974

Azis, A. & Pagarra, H. (2017). Hubungan Asupan Zat Gizi dan Status Gizi Dengan Hasil Belajar IPA Siswa Pesantren MTs Di Kabupaten Buru Dis. Jurnal Ipa Terpadu 557–562. DOI: https://doi.org/10.35580/ipaterpadu.v1i2.9680

Darwis, M., Amri, K., Reymond, H. (2020). Dampak Dari Kecanduan Game Online Di Kalangan Remaja Usia 15-18 Tahun. Ristekdik Jurnal Bimbingan dan Konseling ,5(2), 228–233. http://dx.doi.org/10.31604/ristekdik.2020.v5i2.228-233

Diniyyah, S. & Nindya, T. S. (2017). Asupan Energi, Protein dan Lemak dengan Kejadian Gizi Kurang pada Balita Usia 24-59 Bulan di Desa Suci. Gresik Nutrition 1(4),341-350 https://doi.org/10.20473/amnt.v1i4.2017.341-350 Fadilah,N, Sefrina, L.R. (2022). Hubungan Pola Makan, Asupan Kebisaan Makan, Dan Aktifitas Fisik Terhadap Kejadian Obesitas Pada Anak Sekolah Dasar : Literature Review. JUMANTIK.7(03),200-210. http://dx.doi.org/10.30829/jumantik.v7i3.11500

Fatimah, N. & Nindya, T. S. (2019). Hubungan Tingkat Kecukupan Energi Dan Zat Gizi Makro Dengan Ketahanan Pangan Siswa Sekolah Dasar Dari Keluarga Petani. Media Gizi Indonesia. 14(7) 178 -185. https://doi.org/10.20473/mgi.v14i2.177-185

Hamidah, S., Sartono, A., Kusuma, H. S. (2017). Perbedaan Pola Konsumsi Bahan Makanan Sumber Protein di Daerah Pantai, Dataran Rendah dan Dataran Tinggi. Jurnal Gizi, 6(1), 21–28. https://doi.org/10.26714/jg.6.1.2017.%25p

Haris, A., Fitri, A., Kalsum, U. (2019). Determinan Kejadian Stunting Dan Underweight Pada Balita Suku Anak Dalam Di Desa Nyogan Kabupaten Muaro Jambi Tahun 2019. Jurnal Kesmas Jambi, 3(1), 41–54. https://doi.org/10.22437/jkmj.v3i1.7598

Indrasari, O. R. & Sutikno, E. (2020). Faktor Yang Mempengaruhi Status Gizi Remaja Usia 16-18 Tahun 2020. Jurnal Kesehatan Indonesia (The Indonesian Journal of Health. 10(3), 128–132. http://dx.doi.org/10.33657/jurkessia.v10i3.252

Lestari, I. P., Lipoeto, N. I. & Almurdi, A. (2018). Hubungan Konsumsi Zat Besi dengan Kejadian Anemia pada Murid SMP Negeri 27 Padang. Jurnal Kesehatan Andalas, 6(3), 29-36. https://doi.org/10.25077/jka.v6i3.730

Miko, A. & Al-Rahmad, A. H. (2017). Hubungan Berat Dan Tinggi Badan Orang Tua Dengan Status Gizi Balita Di Kabupaten Aceh Besar. Gizi Indonesia, 40(1), 21-34. doi: http://dx.doi.org/10.36457/gizindo.v40i1.222

Muthmainnah, I., AB, I. & Prabowo, S. (2019). Hubungan Asupan Energi Dan Zat Gizi Makro (Protein, Karbohidrat, Lemak) Dengan Kebugaran (VO2Max) Pada Atlet Remaja Di Sekolah Sepak Bola (SSB) Harbi. Jurnal Kesehatan Masyarakat Mulawarman (JKMM), 1(1), 24. http://dx.doi.org/10.30872/jkmm.v1i1.2525

Normate, E. S., Nur, M. L., Toy, S. M. (2017). Hubungan Teman Sebaya, Citra Tubuh Dan Pola Konsumsi Dengan Status Gizi Remaja Putri’, Unnes Journal of Public Health, 6(3), 141-147. https://doi.org/10.15294/ujph.v6i3.17016

Pamelia, I. (2018). Perilaku Konsumsi Makanan Cepat Saji Pada Remaja dan Dampaknya Bagi Kesehatan. Jurnal IKESMA, 14(2), 144–153. Available at:http://jurnal.fk.unand.ac.id. https://doi.org/10.19184/ikesma.v14i2.10459

Pertiwi, T. I. (2018). Gambaran Tingkat Pengetahuan dan Praktik Menstrual Hygiene Pada Siswi SDN 4 Pacar Kembang Surabaya, Jurnal Promkes 6(2), 142-154. https://doi.org/10.20473/jpk.V6.I2.2018.142-154

Pratiwi, Z. A., Hasanbasri, M., Huriyati, E. (2017). Penentuan titik potong skor sindroma metabolik remaja dan penilaian validitas diagnostik parameter antropometri analisis. Riskesdas 2013, Jurnal Gizi Klinik Indonesia,14(2), 80-89. https://doi.org/10.22146/ijcn.25590

Putri, E. B. A. & Lestari, H. (2018). Hubungan Jumlah Konsumsi Zat Besi Dari Food Recall 24 Jam Dengan Kadar Hb Remaja Putri Di Lingkungan. Jempong Barat Kota Mataram. Prima, 4(2), 118–123. http://dx.doi.org/10.47506/jpri.v4i2.119

Qamariyah, B. & Nindya, T. S. (2018). Hubungan Antara Asupan Energi, Zat Gizi Makro dan Total Energy Expenditure dengan Status Gizi Anak Sekolah Dasar. Amerta Nutrition, 2(1), 59-65. https://doi.org/10.20473/amnt.v2i1.2018.59-65

Ramadhanti, A. A. (2020). Status Gizi dan Kelelahan terhadap Produktivitas Kerja. Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada. 11(1), 213–218. https://doi.org/10.35816/jiskh.v11i1.251

Rachmayani, S., A., Kuswari, M., Melani, V. (2018). Hubungan Asupan Zat Gizi dan Status Gizi Remaja Putri di SMK Ciawi Bogor. Indonesian Journal of Human Nutrition,5(2), 125–130. https://doi.org/10.21776/ub.ijhn.2018.005.02.6

Setiawan, E., Machmud, R., Masrul, M. (2018). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Kejadian Stunting pada Anak Usia 24-59 Bulan di Wilayah Kerja Puskesmas Andalas Kecamatan Padang Timur Kota Padang Tahun 2018. Jurnal Kesehatan Andalas, 7(2), 275-284. https://doi.org/10.25077/jka.v7i2.813

Sholichah, F., Aqnah, Y., I., Sari, C., R. (2021). Asupan Energi Dan Zat Gizi Makro Terhadap Persen Lemak Tubuh. Jurnal Ilmiah Gizi Kesehatan (JIGK), 2(02), 15–22. https://doi.org/10.46772/jigk.v2i02.452

Sitoayu, L., Pertiwi, D. A., Mulyani, Y. (2017). Suffi cient of macronutrients, nutritional status, stress and menstrual cycle on adolescent. Jurnal Gizi Klinik Indonesia, 13(3), 121–128. https://doi.org/10.22146/ijcn.17867

Sulistyowati, Y., Ariestanti, Y., aWidayati, T. (2019). Ada Hubungan Konsumsi Fast Food dengan Kejadian Gizi Lebih pada Remaja di Perkotaan. Jurnal KesehatanMasyarakat,3(1),83. https://doi.org/10.52643/jukmas.v3i1.618

Sumiyati, I., Anggriyani, Mukhsin. A., (2022) Hubungan Antara Konsumsi Makanan Fast Food Dengan Kejadian Obesitas Pada Remaja.JUMANTIK. 7(03).242-246. http://dx.doi.org/10.30829/jumantik.v7i3.11485

Telisa, I. & Eliza, E. (2020). Asupan Zat Gizi Makro, Asupan Zat Besi, Kadar Haemoglobin Dan Risiko Kurang Energi Kronis Pada Remaja Putri. AcTion: Aceh Nutrition Journal, 5(1), 80-86. http://dx.doi.org/10.30867/action.v5i1.241

Utomo, N. N., Nugraheni, S. A., Rahfiludin, M. Z. (2019). Ptaktik Ibu Dalam Pemberian Makan Balita Gizi Kurang’ ( Studi Pada Ibu Balita Usia 12- 36 Bulan di Wilayah Kerja Puskesmas Bergas Kabupaten Semarang ). Jurnal Kesehatan Masyarakat, 7(4), 156–165. https://doi.org/10.14710/jkm.v7i4.24360

Wiardani, N. K., Sugiani, P. P. S. & Gumala, N. M. Y. (2011). Konsumsi lemak total, lemak jenuh, dan kolesterol sebagai faktor risiko sindroma metabolik pada masyarakat perkotaan di Denpasar. Jurnal Gizi Klinik Indonesia, 7(3), 107-114. https://doi.org/10.22146/ijcn.17751

Widnatusifah, E. Battung, S., Bahar, B., Jafar, M., Amalia, M. (2020). Gambaran Asupan Zat Gizi Dan Status Gizi Remaja Pengungsian Petobo Kota Palu. Jurnal Gizi Masyarakat Indonesia: The Journal of Indonesian Community Nutrition, 9(1), pp.17–29. https://doi.org/10.30597/jgmi.v9i1.10155

Zahtamal, Z. & Munir, S. M. (2019). Edukasi Kesehatan Tentang Pola Makan dan Latihan Fisik untuk Pengelolaan Remaja Underweight. Jurnal PKM Pengabdian kepada Masyarakat. 2(01), 64-70. http://dx.doi.org/10.30998/jurnalpkm.v2i01.2939




DOI: http://dx.doi.org/10.37905/aksara.9.1.199-208.2023

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 Aksara: Jurnal Ilmu Pendidikan Nonformal

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.


Publisher:
Magister Pendidikan Nonformal Pascasarjana Universitas Negeri Gorontalo
Jl. Soedirman No. 06 Gorontalo 96128 e-mail: jurnalaksara@ung.ac.id
http://ejurnal.pps.ung.ac.id