Pengembangan Potensi Desain Kemasan Produk Kerupuk Iwung di Marerang Majalengka

Elda Franzia Jasjfi, Anita Armas, RA Heryani Wahyuningrum, Cama Juli Rianingrum, Syarifah Arsitadewi Putri Gayanti, Teresa Errisa Cantika

Abstract


Iwung crackers are homemade crackers made from bamboo shoots made by housewives in Marerang, Iser Village, Majalengka Regency. Although this Iwung cracker product has been marketed and packaged, the packaging does not meet the food packaging standards in accordance with industrial packaging standards and does not yet have a good aesthetic quality. The counseling for the development of potential packaging designs for Iwung crackers is carried out through Community Service activities by the Faculty of Art and Design, Universitas Trisakti in collaboration with LPAI Majalengka as a non-profit organization that focuses on children and family issues. The group of Iwung cracker craftswomen is the backbone of the family affected by the COVID-19 pandemic targeted at community empowerment activities. Counseling is carried out using image media and evaluation methods for existing packaging. The result of this counseling is new knowledge that can be used for the development of packaging designs for Iwung crackers in Marerang, Majalengka.

Keywords


design development; packaging; crackers; bamboo shoots; majalengka

Full Text:

PDF

References


Admin. (2022a). Desa Wisata Leuwimunding. Retrieved November 8, 2022, from https://jadesta.kemenparekraf.go.id/desa/leuwimunding

Admin. (2022b). Profil Kabupaten Majalengka. Retrieved November 8, 2022, from http://simaja.majalengkakab.go.id/index.php/en/profil

Barnawi, Wulandari, P., Antika, R., Zulfah, S. N., Lestari, S., Jamaludin, … Yasin. (2019). Eksistensi Home Industri Kerajinan Anyaman Bambu di Heuleut Leuwimunding Majalengka di Era Revolusi Industri 4.0. Etos: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(1), 34–42. Retrieved from http://www.journal.bungabangsacirebon.ac.id/index.php/etos/article/view/195

Cirebon, A. K. (2021). Perempuan-perempuan Ini Menyulap TPSA Menjadi Tempat Menyenangkan, Wisata Bambu yang Dilengkapi Permainan Anak Tempo Dulu. KabarCirebon.Com. Retrieved from https://www.kabarcirebon.com/2021/03/07/perempuan-perempuan-ini-menyulap-tpsa-menjadi-tempat-menyenangkan-wisata-bambu-yang-dilengkapi-permainan-anak-tempo-dulu/

Fauzi, H. M. (2017). Upaya Mengembangkan Jiwa Kewirausahaan Ibu Rumah Tangga di Desa Alasmalang Dalam Pengeksplorasian Rebung Sebagai Kripik. Integritas Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(2), 20–28. Retrieved from https://unars.ac.id/ojs/index.php/integritas/article/view/69

Google. (2022). Wisata Marerang Iser Maps. Retrieved November 8, 2022, from https://www.google.com/maps/place/Wisata+Marerang+Iser/@-6.715429,108.346195,17z/data=!4m5!3m4!1s0x2e6edf5aae29d0a3:0x3052c50729ac7436!8m2!3d-6.715429!4d108.346195

Indrihastuti, P., Novita, R. A. D., & Arvianti, E. Y. (2019). Teknik Design Labeling Pengembangan Model Kemasan Keripik Salak Pondoh oleh Wanita Tani Srikandi dan Karya Bhakti. JAST : Jurnal Aplikasi Sains Dan Teknologi, 3(2), 115–121. https://doi.org/10.33366/jast.v3i2.1471

Majalengka, B. P. S. K. (2017). Luas Wilayah, Jumlah Penduduk dan Kepadatan Penduduk Menurut Kecamatan di Kabupaten Majalengka. Retrieved November 8, 2022, from https://majalengkakab.bps.go.id/statictable/2019/01/28/294/luas-wilayah-jumlah-penduduk-dan-kepadatan-penduduk-menurut-kecamatan-di-kabupaten-majalengka-tahun-2017.html

Manurung, R. T., Pandanwangi, A., Meythy, M., & SeTin, S. (2023). Pemberdayaan Perempuan Pelaku UMKM untuk Kemandirian Ekonomi dalam Program Kampung Bangkit di Desa Ciporeat. AKSARA: Jurnal Ilmu Pendidikan Nonformal, 09(1), 1–6. Retrieved from https://ejurnal.pps.ung.ac.id/index.php/Aksara/article/view/1612

Pebriana, F., Mulyawan, R., & Sutrisno, B. (2021). Strategi Pemerintah Daerah dalam Pengembangan Pariwisata untuk Meningkatkan Pendapatan Daerah (Studi Pada Dinas Pariwisata dan Kebudayaan Kabupaten Majalengka Tahun 2019). Janitra Jurnal Administrasi Pemerintahan, 1(1), 11–22. Retrieved from http://jurnal.unpad.ac.id/janitra/article/view/33023

Pradika, M. D. A., Swandi, I. W., & Mudra, I. W. (2020). Kajian Ilustrasi, Tipografi, Dan Warna Dalam Membentuk Estetika Pada Desain Kemasan Pod Cokelat Edisi Dark Chocolate Bali. PRABANGKARA Jurnal Seni Rupa Dan Desain, 24(2), 59–63. Retrieved from https://jurnal.isi-dps.ac.id/index.php/prabangkara/article/view/1215

RI, B. P. O. dan M. (2020). Pedoman Label Pangan Olahan. Jakarta: Badan Pengawas Obat dan Makanan RI. Retrieved from https://standarpangan.pom.go.id/dokumen/pedoman/Pedoman_Label_Pangan_Olahan.pdf

Rubaya, U. (2021). Penjualan Kerupuk Rebung Bambu Buatan “Wiwin” Sudah Terjual Sampai China. Retrieved November 8, 2022, from https://jurnalsuma.com/2021/03/06/penjualan-kerupuk-rebung-bambu-buatan-wiwin-sudah-terjual-sampai-china/




DOI: http://dx.doi.org/10.37905/aksara.9.3.1445-1452.2023

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 Aksara: Jurnal Ilmu Pendidikan Nonformal

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.


Publisher:
Magister Pendidikan Nonformal Pascasarjana Universitas Negeri Gorontalo
Jl. Soedirman No. 06 Gorontalo 96128 e-mail: jurnalaksara@ung.ac.id
http://ejurnal.pps.ung.ac.id